Polisinsats vid mordförsök i Lindängen för ett år sedan Foto: Micke Nilsson

Fyra områden i Skåne särskilt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 23 områden i Sverige har pekats ut som särskilt utsatta, fyra av dem ligger i Skåne.

Polisen har identifierat 61 utsatta områden i Sverige. Av dem räknas 23 som särskilt utsatta.

I Skåne handlar det om fyra områden varav tre i Malmö: Nydala/Hermodsadal/Lindängen, Seved och Rosengård söder om Amiralsgatan. Dessutom har Karlslund i Landskrona förts upp på listan.

Landskrona

Fler områden på listan

Kristianstad har två områden som klassas som utsatta: Charlottesborg och Gamlegården.

I Helsingborg pekas fyra riskområden ut: Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal och Söder. Det är områden där polisen i Nordvästra Skåne redan aviserat satsningar och ökad närvaro.

Under torsdagen presenterade dessutom polisen och kommunen en gemensam handlingsplan för att öka tryggheten och bekämpa den organiserade brottsligheten i Helsingborg.

Kriminella påverkar lokalt

Definitionen för ett utsatt område är en plats där den socioekonomiska statusen är låg och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det förekommer hot och utpressning och offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man. Det finns också ett utåtagerande missnöje mot samhället i området.

Särskilt utsatta områden är platser där människor i allmänhet är obenägna att delta i rättsprocessen och det kan förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot målsägande och vittnen. Polisen har det svårt eller näst intill omöjligt att fullfölja sitt uppdrag. Parallella samhällsstrukturer kan finnas, liksom extremism och en hög koncentration av kriminella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet