Foto: SVT/TT/Arkiv

Fyra skånska kommuner kan få ta emot IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Fyra skånska kommuner finns bland de 41 kommuner som bedöms kunna få ta emot IS-återvändare.
– Vi har fått informationen från Säpo, säger Anders Kretz, senior rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, CVE.

De skånska kommunerna är Malmö, Lund, Landskrona och Kristianstad. De är inbjudna till en informationsträff hos CVE den 24 april. Samtliga 41 inbjudna kommuner bedöms av Säpo ha personer som gått med i IS och som nu kan komma tillbaka.

– Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz.

Kvinnor och barn instängda

Många svenskar som anslutit sig till terroristorganisationen är fängslade i Syrien efter att de givit upp för de kurdiska styrkorna. Där finns också många kvinnor och barn som hålls instängda i tältläger bakom stängsel.

SVT har besökt lägren och där träffat kvinnor och barn som kommer från flera platser i Sverige. I lägren fanns kvinnor och barn från både Malmö och Lund. Flera av barnen är svårt undernärda och sjuka.

Kurderna vill gärna att de svenska kvinnorna och barnen skickas tillbaka till Sverige, men de vill ha garantier för att svenska staten tar emot personerna. Än så länge har inga sådana garantier getts från den svenska regeringen.

Kommunerna informeras

De 41 kommunerna ska på mötet med CVE få veta vad som förväntas av kommunerna, inte minst vad gäller ansvaret för barnen.

– Det är ett informationsmöte om gällande lagstiftning, säger Anders Kretz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer