Personal inom vården ska får fyra veckors sammanhängande semester i sommar, hoppas Region Skånes planeringsansvariga. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Fyra veckors semester för vårdpersonal i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig och personalen inom vården längtar efter sin rättmätiga ledighet.

– Alla jobbar med semesterplaneringen för att kunna erbjuda fyra veckors sammanhängande semester. Vi tror att detta kommer vara möjligt, säger Jan Lundin, förhandlingschef i Region Skåne.

Planeringen av sommarsemestrarna för medarbetare i vården pågår just nu. Målsättningen är att alla ska få fyra veckors sammanhängande semester.

− Det finns ett stort behov bland vårdpersonalen efter en så tuff period som den här pandemin har varit, säger Jan Lundin.

Hans målsättning är att ge personalen fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

– Hur det blir återstår att se men vi jobbar för att möjliggöra det för vår personal. Vi lämnar besked två månader i förväg så nu är vi mitt inne i planeringen, säger Jan Lundin.

Sommarjobb ger extra lön

Region Skåne har inte någon sorts matris på vilken nivå av smittspridning som krävs för att det inte ska bli fyra veckors sammanhängande semester för personalen. Jan Lundin menar att det är mycket mer komplicerat än så, vårdbehovet har varit stort även när det inte är pandemi.

Därför kan det precis som tidigare år vara aktuellt att erbjuda personal ersättning om de väljer att flytta en semestervecka eller hoppar in på ett extrapass.

– Vi har under de senaste somrarna, även utan corona som anledning, erbjudit det här. Dels finns en ersättning för om man flyttar på en semestervecka men även en ersättning för vårdpersonal som tar ett extrapass.

Utöver övertidsersättningen får personalen 168 kronor per timme, en så kallad extrapassersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.