Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Namnet är Nordquist. Frank Nordquist. Möt en av landets få privata narkotikasökhundar. Se i klippet när han nosar runt på ett hotell i jakten på droger. Foto: Hans Larsson/SVT

Fyrbente privatspanaren Frank letar droger på företag

Uppdaterad
Publicerad

Knarkhundarna är på väg att vidga sitt sökfält, i takt med det växande narkotikabruket.

SVT Nyheter Skåne följde med när treårige spanieln Frank Nordquist genomsökte ett hotell i centrala Malmö. På hotellets egen begäran, alltså.

–  Narkotikan finns där människor finns. Har man lärt sig känna igen tecknen ser man hur utbredd den är, konstaterar Maria Delin.

Hon är hundföraren som efter över tjugo års tjänst hos försvarsmakten och tullen valde att bli privatföretagare. I dag hjälper hon och hennes två narkotikasökhundar skolor, företag och hyresvärdar med kontroller och utbildning kring narkotikafrågor.

–  Som arbetsmiljöproblem är narkotikan ett klart underskattat problem. 25 procent av alla arbetsplatsolyckor är relaterade till någon form av missbruk, berättar Maria Delin.

Miljö med risker

Tillsammans har hon och spanieln Frank Nordquist hyrts in av hotelledningen – dels för att söka efter spår av narkotika i lokalerna, dels för att utbilda personalen.

Av integritetsskäl genomför de endast fingerade övningssök under vårt besök, när en så kallad doftpuck göms åt den ivrigt svansviftande ”sprockern”, en korsning mellan cocker spaniel och springer spaniel.   

– Målet är att säkra en trygg arbetsmiljö för personalen och försöka förebygga problem kring narkotikamissbruk. Hotell- och restaurangbranschen är ju en miljö där det finns potentiella risker, konstaterar hotelldirektör Henric Carlsson.

Se videon med den fyrbente narkotikaspanaren Frank Nordquists framfart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.