Appen Joint Academy fick 17 000 nya användare förra året, enligt företaget. Foto: SVT

Fysioterapeuter får betalt när de rekommenderar artros-app

Uppdaterad
Publicerad

Den digitala kliniken Joint Academy betalar fysioterapeuter som rekommenderar deras artros-app till sina patienter.

– De får ett par hundralappar i månaden per patient, säger Jacob Dahlberg, vd för Joint Academy.

Region Skåne är tvungna att betala för appen, men enhetschefen Maria Anderberg är skeptisk till upplägget.

När en patient får vård digitalt via artros-appen går räkningen till Region Skåne. Maxgränsen är 35 besök, enligt företaget bakom appen.

– Vi fakturerar inte regionerna för mer än 35 besök per patient och de flesta patienter kommer inte upp till så många besök, säger Jacob Dahlberg.

När Maria Anderberg, enhetschef i Region Skåne, hör siffran ”35” reagerar hon.

– Om man går 35 gånger så bör man i en sund miljö stanna upp på vägen och fråga sig ”hjälper detta”. För mig låter det som en orimligt hög siffra, säger Maria Anderberg, enhetschef i Region Skåne.

Sänkt maxtak i Sörmland

Region Sörmland har dragit gränsen vid tio besök per patient. Joint Academy får från första april inte betalt för fler besök från regionen.

Region Skåne har inget avtal med Joint Academy men eftersom det är fritt vårdsökande i Sverige kan skånska patienter välja appen och då får Region Skåne betala. De får via appen kontakt med en fysioterapeut någonstans i Sverige, som de kan chatta med.

Förra året betalade Region Skåne 9,3 miljoner kronor till Joint Academy via Region Sörmland.

Drygt 300 fysioterapeuter arbetar hos Joint Academy.

– De flesta har ett vanligt arbete mellan åtta och fem och sedan gör de detta vid sidan av deras kliniska arbete, säger Jacob Dahlberg.

Extrapengar att tjäna

Det finns också ett belöningssystem som innebär att fysoterapeuter i bland annat Skåne får betalt om de rekommenderar appen.

– De får ett par hundralappar i månaden per patient, säger Jacob Dahlberg.

Är det även offentligt anställda fysioterapeuter som får denna ersättning från er?

– Nej, Region Skåne ser det som en bisyssla och tillåter inte det.

Det finns däremot privata fysioterapeuter, som har avtal med Region Skåne, som får betalt av Joint Academy när de ordnar patienter åt företaget.

– Att få ersättning för att rekommendera appen låter inte riktigt sunt, säger Maria Anderberg, enhetschef i Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.