Hör mer om den digitala atrosvården och Region Skånes syn på appkostnaderna i klippet. Foto: Fredrik Persson/TT/SVT

Region Skåne betalar miljoner för privat artros-app

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av patienter som söker hjälp av en fysioterapeut lider av artros. De rekommenderas i allmänhet träning.

– Det kan ske digitalt. Man behöver inte ses ansikte-mot-ansikte, säger Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi och grundare av Joint Academy i Malmö.

Region Skåne ser dock en risk för överkonsumtion av skattefinasierad digital vård.

Det har under pandemin funnits patienter som varit rädda för att söka vård fysiskt på en vårdcentral. Detta har gjort att bland annat företaget, som Leif Dahlberg och hans son grundade 2015, växte kraftigt förra året.

– Det var trögt i början men förra året fick vi 17 000 nya patienter, säger Jacob Dahlberg, vd för Joint Academy.

Fritt vårdsökande i landet

Region Skåne har inget avtal med Joint Academy. När en skånsk patient använder appen kommer en räkning från en vårdcentral i Vingåker via Region Sörmland.

– Vårdcentralen i Sörmland har tecknat ett underleverantörsavtal som gör att skåningar kan nyttja den här tjänsten, säger Maria Anderberg, enhetschef på Region Skåne.

Enligt Region Sörmland betalade Skåne förra året 9,3 miljoner kronor för Joint Academy.

Tveksam kostnad för regionen

Maria Anderberg är tveksam till om regionen ska finansiera vård vid självhjälpsappar.

– Vi erbjuder ju själva, via vårdcentralerna och ortopedklinikerna, program för att både utreda och behandla höft- och knäartros.

Hon anser att det Joint Academy erbjuder i första hand är en träningsapp:

– Ska vi subventionera detta som sjukvård?

En av grundarna till Joint Academy är av en annan uppfattning:

– Man kan behandla kanske mer än tio gånger så många patienter effektivt digitalt som man kan göra fysiskt. Så jag tror faktiskt att vi sparar pengar åt vården, säger Leif Dahlberg.

Detta är artros:

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Man kan få artros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter, kanske för att det ger stora problem, skriver Vårdguiden 1177.

Enligt en studie vid Lunds universitet 2016 hade var fjärde skåning i åldern 45 år och uppåt diagnosticerats med artros i minst en led av läkare. Knäledsartros är vanligast, därefter kommer höftledsartros och artros i fingrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.