Experten om inkontinens: ”Patienter går många år utan att söka vård”

Uppdaterad
Publicerad

Urininkontinens, ofrivilligt läckage av urin, drabbar både kvinnor och män men är vanligast hos kvinnor. En ny Sifoundersökning visar att sex av tio kvinnor lider av besvären men många drar sig från att söka hjälp.

Det finns flera olika typer av inkontinens, men de två vanligaste är ansträngnings- och trängingsinkontinens. Den förstnämnda är just som det låter, att besvären kommer när man anstränger sig – exempelvis när man hoppar, skrattar eller nyser. Den andra är när känslan av att man måste gå på toaletten kommer väldigt kraftigt och snabbt vilket gör att man inte hinner fram i tid.

I klippet hör du fysioterapeuten Malin Dankel berätta mer om varför man inte söker hjälp.

Stärka bäckenbotten

Malin Dankel berättar att patienter främst kommer till dem på Bäckenbottencentrum i Malmö efter att ha fått en remiss hos sin vårdcentral – det är också till vårdcentralen man bör vända sig i första hand.

På bäckenbottencentrum ser fysioteraupeterna över patientens rutiner och ger rådgivning. Man bedömer även bäckenbottens funktion och ger exempel på övningar som kan hjälpa.

– Det tar ofta 4-6 månader att stärka upp sin bäckenbotten igen, och det bygger på att man tränar själv hemma under den tiden.

Efter det utvärderas resultatet. Har man ansträngningsinkontinens och besvären fortfarande är omfattande är operation ett alternativ.

– Det är en standardoperation men har man en svag bäckenbotten vill vi gärna ge chansen att testa att först träna upp den på egen hand. En operation är alltid riskfylld för exempelvis smärtproblematik, säger Malin Dankel.

Kompetensbrist skapar köer

Den som tagit mod att söka hjälp för sina inkontinensbesvär möts dock av långa köer till Bäckenbottencentrum i Malmö och många vänder sig istället till privata kliniker.

– Vi har långa väntetider så är det tyvärr. Jag tror att man skulle behöva se över kompetensen för utredning inom primärvården. Det ska finnas en inkontinensmottagning på varje vårdcentral där den basala utredningen ska ske. Men det ser väldigt olika ut när det gäller kompetens i nuläget, säger Malin Dankel.

Om undersökningen

Undersökningen är utförd av Sifo. 1 000 kvinnor i åldern mellan 25–65 år ingick i undersökningen som utfördes i Sverige mellan den 11/1–17/1 2022.

Undersökningen är genomförd på uppdrag av företaget Elvie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.