Allt från trådrullar till strumpor förvandlas till helt nya ting. Foto: SVT

Gamla prylar blir nya ting i Stapelbädden

Uppdaterad
Publicerad

Designutmärkelsen Ung Svensk Form fyller 20 år och firar i födelsestaden Malmö med satsning på återbruk.

Allt från trådrullar till strumpor förvandlas till helt nya ting.

Projektet Ung Svensk Form startade i Malmö 1998 och delar varje år ut ett pris till unga nyskapande svenska designers. Utställningen med deras verk brukar turnera både i Sverige och utomlands. I år firar projektet sitt 20-årsjubileum genom att  utöver utställningen också ordna flera workshops framförallt i konsten att återvinna.

Jesper Berseus visar runt på Stapelbädden i Malmö där olika grupper arbetar med att skapa nytt av gammalt material.

Malmö

– Här viker vi lanternor av papper, det blir tusen stycken som ska sitta i taket. Och längre bort har vi en grupp som gör lampor med återvunnet material.

”Strumpor är nästan bäst”

Många barn deltar också i återbruket. Jack, 7 år, förklarar allvarligt att han byggt en ”slängrobot” som har ben av gamla blixtlås och en kropp av en stor trådrulle.

Carin Hernqvist, projektledare för återbruksverkstaden, tar ofta emot skolklasser som får arbeta med en rad olika material.

– Strumpor är nästan bäst, förklarar hon. De kan förvandlas till mycket, bli både ”kroppar” och ”hud”.

Hon hoppas av barnen  lekfullt lär sig att allt inte måste köpas nytt, att mycket kan återanvändas genom att förvandlas till helt nya ting.

Och Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form, konstaterar att barnen är framtiden, det är kanske framtidens unga svenska formgivare som sitter och bygger ”slängrobotar” av gamla trådrullar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet