Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Modelljärnvägar så stora som 20 kvadratmeter säljs när Militärhistoriska museet i Ystad tvingas flytta från sina lokaler på regementet. Se mer i videon. Foto: SVT

Populär modelljärnväg säljs när museum tvingas flytta

Publicerad

Militärmuseet i Ystad måste flytta från lokalen på regementet och på grund av det har man fått rensa bland tusentals föremål. 

På söndagen såldes gamla soldatuniformer, hjälmar och modelljärnvägar.

Militärhistoriska museet är uppsagd från lokalerna på regementet och därför startade under söndagen utförsäljningen av tusentals prylar som legat på vinden eller inte gått att ställa ut, något som Ystads Allehanda tidigare rapporterat om.

Till salu finns också de stora modelljärnvägar som den ideella föreningen Ystad MJ-vänner byggt under tio års tid.

– Det värsta som kunde hände var att vi skulle få såga sönder det och lämna det på tippen, säger Fritz-Göran Feldt, en av medlemmarna i Ystad MJ-vänner som byggt modelljärnvägarna.

Det tog flera år att bygga modellerna – bara de tusen träd som pryder en av anläggningarna tog tre månader.

– Det var hårt arbete, det blev drygt i slutet, säger Fritz-Göran Feldt.

Se modelljärnvägarna i klippet ovan.

– Det har tagit flera år att bygga de här modelljärnvägarna, säger Fritz-Göran Feldt i Ystad MJ-vänner. Foto: Natalie Medic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.