Fyren flyttades 70 bort från Nordsjön.

Gammal fyr rullas till säker mark

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en 120 år gammal fyr på Jylland flyttats med hjälp av rullskidor, skenor och hydraulik. Det tog fyra och en halv timme att flytta den 700 ton tunga byggnaden 70 meter inåt land.

Flytten av den 23 meter höga fyren Rubjerg Knude i Jylland genomfördes för att rädda fyren från att störta ner i havet.  Murarmästaren Kjeld Pedersen ledde operationen, som lockade tusentals åskådare. Han hade bara ett försök på sig, för om någonting hade gått fel skulle det inte gå att rätta till i efterhand. Det fanns risk för att sand skulle blåsa ner på skenorna och stoppa arbetet. Det var också osäkert om sluttningen bakom fyren skulle hålla för trycket när den lyftes.

– Jag kan lika gärna säga som det är: Jag har aldrig försökt att flytta en fyr förr, säger Kjeld Pedersen till danska TV2.

Varje år äter vågorna upp ett par meter av sluttningen framför fyren. Om den inte hade flyttats skulle den ha fallit ner i havet inom ett eller två år. Experter bedömer att fyren nu säkert kan stå kvar på sin nya plats i cirka 40 år, innan havet kommer i fatt och på nytt kan utgöra ett hot, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Fyren flyttades med rullskidor, skenor och hydraulik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.