Jenny Sjöholm, stödassistent, håller sig i bakgrunden när Patrik Webrant och Olof Andersson briljerar bland kastruller och skärbrädor. Nu släpps äntligen kokboken gänget tillsammans jobbat fram. I all enkelhet. Foto: Julia Åberg

Gänget som gjort kokbok utan krångel

Uppdaterad
Publicerad

I tider av allt krångligare recept har ett gäng från Lund startat en egen motrörelse. Allt för att så många som möjligt ska kunna laga sin egen mat under lättillgängliga former.

På Habo gård utanför Lomma tärnar Patrik Webrant lax i uteköket under bar himmel. Tillsammans med vänner från olika LSS-boenden i Lund har han det senaste året svängt ihop alla möjliga måltider.

-Det har varit underbart. Att få känna sig nöjd. När vi lagar mat kommer det lukter runt omkring, så att andra kommer fram och frågar vad det är, berättar Patrik.

Alla är delaktiga

Och att laga mat tillsammans visade sig skapa större värden än bara fysisk mättnad. Samtal växte fram om vad maten egentligen betyder för oss människor, och hur viktigt det kan vara att själv få vara med och påverka vad man äter.

-Alla kände stolthet, även om man bara varit med och dukat eller handlat så var alla delaktiga, säger Jenny Sjöholm, stödassistent vid Sesam daglig verksamhet i Lund.

Insiprationen flödade så småningom över i en helt egen kokbok, som nu är tryckt och redo för spridning. I recepten är alla tillkrånglade led strukna. Enkelheten större. Förhoppningen är att fler ska våga ta för sig i köken, och klara så mycket som möjligt själva.

– Det jobbar vi ju dagligen för, att våra deltagare ska bli mer och mer självständiga. Kan du laga egen mat, handla själv och bjuda in vänner har du vunnit oerhört mycket. Plus att man själv får välja vad man ska äta, och det borde vi ju alla få göra.

Foto: Inspirationen i köket räckte till en hel kokbok.

”Utmaningar kan lösas”

Patrik Webrant är mycket nöjd med resultatet av kokboken, och känner redan nu att han snart vill vara med och göra en ny.

Känns det aldrig svårt att laga egen mat?

-Jo, det kan vara utmanande. Men utmaningar kan lösas, säger Patrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.