Vapen som hittats i samband med en av skjutningarna Foto: Polisen

Nytt gängkrig i Malmö – polisen har kopplat ihop fyra av skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Gängen utgår från Holma och Kroksbäck och det är män mellan 20 och 27 år gamla med en svans av yngre killar som ingår. Enligt polisen kan de nu koppla fyra mordförsök till de här gängen.

– Det pågår ett gängkrig i Malmö mellan två falanger som befinner sig på Holma och Kroksbäck, säger Göran Söderberg, utredare av grova brott hos polisen i Malmö.

Allt handlar om narkotika och pengar

Det finns fyra skjutningar i Malmö som hänger ihop, enligt polisen. Det började med en skjutning 12 maj på Sörbäcksgatan i stadsdelen Kroksbäck, konstaterar han.

LÄS MER: Man i Kroksbäck skadad när bil besköts i Malmö

Det rör sig om unga män, mellan 20 och 27 år gamla, som utgår från Holma och Kroksbäck. De krigar om knark och pengar i Malmö.

– De var ursprungligen i samma gäng men i våras sprack det och de två falangerna bildades, säger Josef Renklint, utredare av grova brott i Malmö.

Fyra skottlossningar hänger ihop

– Men det är inte en specifik händelse utan flera mindre som gör att kriget eskalerat, säger Kay Bauer, utredare av grova brott i Malmö.

De fyra skjutningar, där polisen ser ett samband, har skett under maj till augusti. Den första skedde 12 maj på Sörbäcksgatan i Kroksbäck då flera skott avlossades mot en bil. En 21-årig man skottskadades.

Den 2 juli blir tre personer beskjutna med automatvapen på Hyacintgatan i Holma. Offren får lindriga skador.

LÄS MER: Flera skadade efter skottlossning i Malmö

Knappt två veckor senare, 14 juli, går en maskerad man in i en frisörsalong på Holma och avlossade flera skott mot en 23-åring. Han får livhotande skador men överlever.

– De uppvisar en hänsynslöshet. Skjutningen i frisörsalongen sker på dagtid när det är mycket folk i närheten, säger Kay Bauer.

Vittnen såg hur den maskerade mannen flydde från platsen på en moped i riktning mot Kroksbäck.

LÄS MER: Flera skadade efter skottlossning i Malmö

Nästa skjutning sker den 18 augusti på Lagmansgatan på Borgmästargården i Malmö. 23-åringen, som blev skjuten i frisörsalongen, blir återigen skjuten med flera skott av två maskerade män med automatvapen. Han får svåra skador men skrivs efter en tid ut från sjukhuset.

Offret har tidigare suttit häktad misstänkt för mordet på en gängledare i Malmö.

I det här fordonet färdades offren för skjutningarna på Lagmansgatan i augusti Foto: Polisen

LÄS MER: Ingen gripen efter skottlossning på Borgmästargården

– Vi misstänker hämndmotiv och tror inte att det är en tillfällighet att samma person blir skjuten två gånger under kort tid, säger Göran Söderberg.

En 26-årig man blir vid samma tillfälle också skjuten men han tar sig själv till sjukhuset genom att stoppa en bil på Pildammsvägen.

Ingen gripen

 Inga personer är frihetsberövade för händelserna.

– Men vi ser ett samband mellan dessa fyra händelser och det kan underlätta i utredningsarbetet, säger Kay Bauer.

Det finns film från de båda brottsplatserna, torget på Holma och Lagmansgatan. Det finns dessutom många vittnen som har sett när de två misstänkta gärningsmännen på Lagmansgatan flyr på varsin moped. Dessa hittas senare på Kroksbäck och tas i beslag av polisen.

Polisen söker fler vittnen för att kunna gripa och lagföra gärningmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.