Gängkriminella från Malmö får 30 år vardera i spanskt fängelse

Publicerad

Tre medlemmar ur kriminella gänget ”Los Suecos” i Malmö har dömts till fängelse i Spanien. Alla tre får 30 år vardera för utpressning och brutala sprängdåd.

Enligt domen är männen ansvariga för två hänsynslösa sprängdåd som inträffade i Spanien hösten 2018.

Den första sprängningen inträffade vid en villa på spanska solkusten. Smällen var så kraftig att en bil intill bomben flög flera meter.

Villa-attacken följdes sedan av ytterligare ett sprängdåd mot en biltvätt några kilometer bort. Enligt uppgifter till Sydsvenskan försökte de dömda utpressa en kriminell man i knarkbranschen. Ingen kom till skada i dåden.

– De här männen har varit aktuella i flera utredningar kring dödligt våld i Malmö. Det är en stor framgång att de, för brott begångna i Spanien, inte längre kan driva på våldsspiralen i vår stad, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö i ett pressmeddelande.

Nära samarbete mellan spansk och svensk polis

Enligt polisen riktades misstankarna tidigt mot flera medlemmar i ett brottsnätverk i Malmö. I november 2018 samarbetade svensk och spansk polis i ett koordinerat tillslag mot flera misstänkta. Genom en europeisk arresteringsorder utlämnades sex personer till Spanien. Två av de som utelämnades har dömts för sprängningarna.

De dömda har möjlighet att överklaga. Om straffen vinner laga kraft får de ansöka om att avtjäna dem i svenskt fängelse, enligt EU-reglerna.

I höst ska även åtal väckas angående två mord i Spanien. En av männen som dömts för sprängdåden är aktuell i den utredningen. ”Los Suecos”-ledaren, en 24-årig man från Malmö, är också misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer