Trippelmordet på internetcaféet Galaxy inledde en rad hämndaktioner. Ett drygt ett år senare skedde mordet på Karolin Hakim. Foto: SVT och TT

Så började den blodiga konflikten mellan Malmö-gängen

Uppdaterad
Publicerad

Den blodiga konflikten mellan de rivaliserande Malmö-gängen har pågått i åratal och kan bland annat kopplas till mordet på 31-åriga Karolin Hakim.

Det bekräftar åklagaren Helena Ljunggren för SVT.

15 män åtalas för bland annat mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott i Malmös undre värld. I centrum står en konflikt mellan två av Malmös grövsta kriminella nätverk.

Trippelmord på internetcafé

Nu visar polisens förundersökning hur konflikterna mellan de båda gängen sträcker sig tillbaka till åtminstone juni 2018. Då kidnappas brodern till en av Malmös ledargestalter i den kriminella världen. Medan kidnappningen aldrig klaras upp finns den 38-årige ledargestalten med som en av de huvudåtalade vid dagens åtal.

Drygt tio dagar efter kidnappningen utförs vad polisen uppfattar som en hämndaktionen. Tre personer mördas på internetcaféet Galaxy i Malmö, men den huvudsakliga måltavlan – ledaren i det kriminella nätverket som brukar kallas Los Suecos då de även är misstänkta för en rad brott i Spanien- överlever.

Kopplas till mordet på Karolin Hakim

Kidnappningen och trippelmordet på internetcaféet Galaxy inleder en rad hämndaktioner åt båda håll. Bland annat mördas en av männen som misstänktes för kidnappningen i juni 2018.

Ett drygt år senare mördas 31-åriga Karolin Hakim på öppen gata. Måltavlan är i själva verket hennes sambo som är vän med 38-åringen och som nu även åtalas vid Malmö tingsrätt.

Helena Ljunggren, kammaråklagare, bekräftar att mordet på Karolin Hakim kan kopplas till jätteåtalet i Malmö tingsrätt.

– Vår bedömning är att den aktuella brottsligheten och den motivbild som finns från de tilltalades sida går att relatera tillbaka tidigare händelser. Där just det mordet är en av dem, säger hon till SVT.

Många ouppklarade fall

Våldsspiralen fortsätter och ytterligare minst två mord räknas  till denna konflikt.

Men av alla händelser som skedde före mars 2020 har bara resulterat i två domar. De händelser som nu lett till åtal i Malmö tingsrätt har skett inom den tidsram polisen hade tillgång till krypterad kommunikation via enrochat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av de åtalade möts utanför Rättscentrum i Malmö. Foto: Ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.