Flera av de åtalade möts utanför Rättscentrum i Malmö. Foto: Ur polisens förundersökning

Polisen knäckte gängens mordplaner – 15 åtalas

Uppdaterad
Publicerad

15 personer åtalas vid Malmö tingsrätt, misstänkta för bland annat förberedelse till mord, vapenbrott och stämpling till mord.

Bland de åtalade finns flera personer med kopplingar till den organiserade narkotikahandeln i Malmö.

Brotten ska enligt åtalet ha skett på flera platser i södra Sverige och ska ha uppdagats med hjälp av den krypterade appen Encrochat.

Männen som åtalas är medlemmar i ett av Malmös mest ökända narkotikagäng. Gängets måltavlor uppges i sin tur ingå i det rivaliserande kriminella nätverket Los Suecos.

– Det här är en väldigt stor utredning som krävt hårt och uthålligt arbete från våra utredare. Att åtal nu väcks visar att vi aldrig ger oss i kampen mot den grova kriminaliteten, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö i ett pressmeddelande.

Polisen följde planerna i chattarna

Åtalet visar hur tillgången till de krypterade Encrochattarna gjort det möjligt för svensk polis att följa nätverkets mordplaner under våren 2020.

Bland annat åtalas fyra män för att ha planerat ett mord på en man i Malmö i april 2020. Männen ska i samförstånd ha diskuterat det planerade morden via Encrochat, införskaffat vapen och en moped som var tänkt att användas i flykten efter mordet. Männen ska också ha diskuterat vilka summor som skulle betalas till den som utförde mordet.

I åtalet beskrivs hur poliserna lyckades stoppa en av männen när han var på väg att utföra mordet i en bostad i Malmö. Mannen ska vid tillfället ha haft en revolver på sig.

Ville mörda sex män i rivaliserande gäng

Bara några dagar senare, i slutet av april 2020, inleddes nya mordplaner. En av männen som misstänks för inblandning i mordplanerna i Malmö ska nu ha inlett planer på att döda inte en utan tre män i det rivaliserande Malmö-gänget.

Planerna misslyckas men tas upp på nytt och i maj 2020 ger sig en av de mest ledande gestalterna i Malmös narkotikahandel in i mordplanerna. Encrochattar visar hur ledargestalten anlitar en man för att mörda sex av männen i den rivaliserande grupperingen.

– Man kan se hur de koordinerat och samordnat sig kring hur man ska likvidera personer på motståndarsidan, säger Helena Ljunggren, kammaråklagare vid Malmö tingsrätt till SVT.

Satte gps-sändare på offrets bil

Fyra av männen åtalas även för mordförsök efter att ha skjutit mot en av de målsägande med ett automatgevär i mars 2020. Mordförsöket ska ha ägt rum i Tyringe i Skåne.

Mordplanerna beskrivs som väl organiserade och mycket långt gångna.

Männen ska till exempel ha placerat en gps-sändare på en av de utpekade männens bil för att kunna följa hans rörelsemönster. ”För att därigenom få möjlighet att beröva honom livet”, skriver polisen.

Flera månaders rättegång

Rättegången mot de 15 männen inleds i Malmö tingsrätt 4 oktober och väntas pågå i fem månader. De tilltalade förnekar brott.

I en tidigare version av artikeln angavs i rubriken att ”15 grovt kriminella åtalas”. De åtalade är inte dömda i detta mål och därför har rubriken ändrats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.