– Folk drar sig för att laga en hel gås hemma, säger Eva Smeds, som föder upp gäss och ankor i Höör. Foto: SVT

Populärt att äta ”gåsamiddag” på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det Mårtensafton och många sätter sig till bords för att äta gåsmiddag. Det är en tradition med anor från 1800-talet och intresset bland de unga verkar finnas.

Men många går hellre på krogen än lagar sin egen gåsmiddag.

– Jag upplever att intresset för att köpa en färdig gåsmiddag är väldigt stort men folk drar sig för att laga en hel gås hemma, säger Eva Smeds, som föder upp gäss och ankor på Smeds Gård i Höör.

Hon upplever att allt flera efterfrågar anka istället för gås eftersom de tar mindre plats i ugnen.

– De köper hellre två ankor än en gås.

I Skåne finns några gåsuppfödare kvar, ett par större och en del mindre som även har andra fäderfän. Omkring 20.000 svenska gäss går till slakt inför Mårtenshelgen och minst dubbel så många importeras, framför allt från Polen.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Det finns många restauranger som hellre köper gäss från Polen än från Sverige. Vill man vara säker på att få en skånsk gås är det säkrast att köpa den i en butik och tillaga den själv eller att äta på ett gästgiveri som garanterar svenskt kött, säger Torsten Svensson på  Klasaröds Gård i Bentarp.

Foto: Gunilla Fritze/SVT

Intresset håller i sig

Intresset för att fira Mårten med en gåsmiddag verkar hålla i sig och till och med öka, enligt Lennart Vollmer som fört familjens tradition vidare att servera gåsmiddag på Kulturens Östarp i Blentarp under flera dagar i november.

– Vi kommer att servera omkring 1.800 gåsmiddagar i år, förra året var det 2.000 och det var rekord, säger Lennart Vollmer, gästgivare på Kulturens Östarp.

Han säger att många yngre vill sätta sig till bords och bli serverade en traditionell gåsmiddag med svart- eller annan soppa, gås med alla klassiska tillbehör och äpplekaka.

– Den generation som vi har lyckats fånga in de senaste tio åren kommer hit. De bjuder med sina mor- och farföräldrar som brukade laga och bjuda på den här maten men som inte orkar eller vill längre, säger Lennart Vollmer.

Han tror att gåstraditionen kommer att leva vidare.

– Jag upplever att det inte finns någon broms. Intresset för att äta gåsmiddag bara ökar och ökar. Den här helgen har vi fått tacka nej till hundra gäster, säger Lennart Vollmer och tillägger att han bara hoppas att det kommer att fortsätta finnas gåsuppfödare i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.