Geggigt värre

Uppdaterad
Publicerad
Sotji pågår OS för fullt och de svenska skidskyttarna har legat i hårdträning länge inför mästerskapet.I Svedala vill inte skyttarna vara sämre men i brist på snö får det bli springskytte i leran.

Den skånska vintern hindrar inte skyttarna i Svedala från att träna på sommarvarianten av skidskytte.

Skytteföreningen Svedala-Börringe har bjudit in Svenska skidskytteförbundet för ett träningspass. Eftersom det inte finns någon snö har skidorna fått bytas ut mot joggingskor.

– Det är en jättebra variant med springskytte när man inte har snö. Det är nästan tuffare för man kan inte vila i utförsbackarna, säger Erika Styf, föreningsutvecklare och utbildningsansvarig på Skidskytteförbundet.

Byggt egen övningsbana

Hon och hennes kolleger har byggt upp en övningsbana i utkanten av Svedala där skytteklubben brukar träna. De som vill får prova på att skjuta och att springa. Det blir både liggande och stående skytte med luftgevär.

– Det är svårt att få ner pulsen när man har sprungit så det är bra träning, säger Tom Nordquist, ordförande i Svedala-Börringe Skf.

Han säger att många tror att skytte inte kräver bra kondition men så är det inte.

– Det behövs både styrka och bra kondition för att orka och bli bra.

En utmaning

Ett 40-tal personer har kommit för att titta eller prova på hur det är att träna springskytte. Några av klubbens yngre medlemmar tycker det svåra är att gevären är annorlunda och att det är svårt med andningen när man har sprungit och sedan ska skjuta.

– Jag ska koncentrera mig på att få ner pulsen, säger Lukas Ekholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer