Gemensamt ägande i Röstånga ger många vinster

Publicerad

Bolagiseringsivrare och aktiespekulanter håller på att ta över lilla Röstånga. Det är nu inte fullt så brutalt som det låter, tvärtom. Genom att starta ett eget utvecklingsbolag har byborna tillsammans börjat blåsa liv i den tidigare lite avsomnade orten.

I dag kan Röstånga bland annat skryta med att husera Sveriges minsta konsthall. Och bara ett stenkast bort invigs snart det lokala ölbryggeriet, inte jättestort det heller.

Två exempel, men de dyker upp överallt. I Röstånga har småskaligheten blivit stordrift.

– Man kan väl säga att intresset för öl grundlades under studietiden i Lund. Men det avgörande för mig blev ändå flytten hit till Röstånga, först då kände jag att jag vågade satsa, berättar Kristina Carlsson, en av två ägare till mikrobryggeriet. 

Nytänk kring landsbygdsutveckling

Hon är en av många som fått hjälp att starta företag genom Ruab, Röstånga Utvecklings AB. Bolaget ser på sig själv som ett helt nytt sätt att driva landsbygdsutveckling. Aktierna ägs i huvudsak av byborna själva, låt vara att oväntat många Röstångabor i förskingringen också tecknat sig för innehav i Ruab. Målet är, som styrelseledamoten Anna Haraldson Jensen uttrycker saken, ”Avkastning – fast inte nödvändigtvis ekonomisk”.

– Jag tror ingen spekulerar i vårt bolag, skrattar hon och tillägger:

– Däremot finns det klara samhällsvinster. Tidigare befann vi oss i en rätt trist spiral med utflyttning, hot om skolnedläggning osv. Nu känns det som att folk åter känner sig stolta över att bo i Röstånga.

Tjat gav resultat

En av Ruabs viktigaste funktioner är den som fastighetsägare. När byborna till exempel började sakna sin gamla restaurang och träffpunkt i det gamla Stationshuset gick bolaget in och köpte fastigheten. Därefter vidtog jakten på nya krögare som ville dra igång ruljangsen på nytt – som hyresgäster.

– Det är oerhört fördelaktigt för oss att arrendera av Ruab. Bolaget drivs ju utan vinstintressen, förklarar Magnus Wigrup som driver restaurang Stationen tillsammans med sin syster Elin.

Hon medger dock att hon först tvekade inför satsningen.

– När Ruab först kontaktade oss drev jag och mamma en restaurang i Helsingborg som gick väldigt bra. Men de tjatade – och tja, till slut gav vi med oss. Till saken hör förstås att vi har rötterna hör, jag har själv sommarjobbat på den förra restaurangen, säger Elin Wigrup.

Även mamma Karin verkar nöjd med tillvaron. Numera arbetar hon som ”vanlig anställd” i restaurangen – under sina båda barn.

– Det har verkligen gått över förväntan. Gensvaret från Röstångaborna har varit fantastiskt och det märks att de tycker det är roligt att vi finns här, säger Karin Wigrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.