Getterna Getrud, Kola och 7-årige Melvin Foto: Privat

Skånsk getägare: ”Det är vår Getrud, jag är helt säker”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen räddades en get ur en stekhet bil i Stockholm. När Victoria Mårtensson Winberg utanför Hässleholm fick syn på geten på nätet hajade hon till.

– Men herregud, där är ju vår Getrud, jag är helt säker, säger hon.

Räddningsaktionen av geten utspelade sig utanför Eriksdalsbadet i Stockholm. Geten hade suttit fast i runt två timmar när förbipasserade slog larm och polisen kunde hjälpa geten ur bilen. Filmen spred sig på nätet och nådde fram till  Victoria Mårtensson Winberg som driver ett gårdsmejeri i Tyringe utanför Hässleholm.

– Vi kände igen henne direkt på bilderna. Hon är en exceptionellt vacker get och väldigt social, så det var inte alls svårt, säger hon.

Getrud kom hem efter kidnappningen

Geten försvann från gården redan i tisdags och ägarna misstänkte först att det var en räv som var boven i dramat.

– Rävar tar killingar, men människor gör inte det i min värld. Vi letade tecken på blod om räven släpat iväg henne, men hittade ingenting som tydde på att det varit en räv, det verkade skumt.

LÄS MER: Get räddad ur stekhet bil

”Hon har en bästis”

Victoria Mårtensson Winberg tror att någon har varit inne i hagen och tagit Getrud från gården.

– Det känns helt fruktansvärt att någon har kunnat komma in och plockat upp en killing i vår hage, vi bor precis intill. jag vill inte ha någon smygandes omkring där.

Hon kan inte ha rymt självmant och blivit omhändertagen av någon som stötte på henne?

– Nej för hon har en bästis, Kola, och de gör allting tillsammans så då hade hon varit med. En get rymmer aldrig själv så det är inte tänkbart.

Stöldanmälan upprättad

Geten befinner sig nu på Skansen och tas om hand av djurvårdare.

– Hon har ju åkt 60 mil och polisen sa att hon hade magrat, men de hade inte varit stygga mot henne. Enligt polisen var det blöjor i bilen så de har väl försökt ta hand om henne.

En stöldanmälan har nu upprättats. Nu återstår att bevisa att geten tillhör gården. Eftersom geten endast var tre månader gammal var den inte öronmärkt.

– Jag har pratat med polisen och djurskötarna så att vi ska få tillbaka henne, men de kan ju inte bara lämna ifrån sig en get till vem som helst.

Hur kan ni var så säkra på att det är Getrud?

– Hon har en väldigt speciell teckning, mörkbrun nästan svart i ansiktet men vit på magen. När man jobbar med getter och bor med getter så känner man igen dem väldigt tydligt, jag har en sjuårig son som alltid lekt med henne, han undrade vad Getrud gjorde med polisen.

Om och i så fall när Getrud kan få komma till gården utanför Hässleholm är oklart.

– Vi har fått erbjudande om en man som kör lastbil att köra hem henne på onsdag men vi får se, hem ska hon iallafall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Getrud kom hem efter kidnappningen

Mer i ämnet