Olof Martinsson är chef för Malmö museers kulturmiljöverksamhet. Foto: SVT

Giftiga ämnen i alla Malmö museers byggnader

Uppdaterad
Publicerad

Malmö museer har nu konstaterat att det finns hälsoskadliga ämnen i alla deras 16 byggnader. Medan man väntar på analys som visar hur farligt det är att vistas i byggnaderna, följer man från andra delar av landet med i vad som händer i Malmö.

Prover har visat att det bland annat bekämpningsmedlet DDT som är förbjudet idag finns i flera av de gamla byggnaderna.

– Ämnena i sig är farliga, det vet vi sedan tidigare forskning, sedan är frågan hur skadliga de är i de här byggnaderna, säger Fanny Söderkvist som är miljöinspektör på Malmö stad.

Malmö

Just nu väntar miljöförvaltningen och Malmö museer på en bedömning av vad det innebär att vistas i lokalerna. Vissa av husen är helt stängda, i andra har ämnena hittats i begränsade utrymmen som man har kunnat stänga av.

Det är ett år sedan gifterna upptäcktes och utredningen tar tid. Det finns risk att det finns många äldre byggnader över hela landet som har samma skadliga ämnen och flera andra delar av landet följer med i vad som händer i Malmö.

Ebbas hus i Malmö har fått stänga. Foto: SVT

Enligt Olof Martinsson som är chef för Malmö museers kulturmiljöverksamhet är det viktigt att det görs en nogrann bedömning, så att man inte agerar förhastat.

– Det skulle ju kunna innebära att man, i brist på att man inte vet hur man ska hantera det, kommer fram till att en rivning är den enda möjliga åtgärden för att eliminera en risk och där vill man ju inte hamna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet