Foto: TT

Giftiga tungmetaller i smycken

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningarna har inlett en jakt på giftiga oäkta smycken. Det är inte bara nickel man jagar, bly och kadmium är också vanliga råvaror.

I Kristianstad har miljö- och hälsoskyddskontoret köpt i smycken från fem olika butiker och skickat dem på kemisk analys.

– Nickelallergi har varit ett känt problem länge, men få tänker på att smycken kan innehålla farliga metaller som bly och kadmium, säger miljöinspektören Elinor Josefsson.

Bly används till exempel för att ge smycket tyngd och gör metallen lättare att forma. Kadmium används för att ge smycken glans.

Trots att det i princip är förbjudet använda metallerna ofta för tillverkning av oäkta smycken och bijouterier.  Ämnena är inte bara hälsofarliga för användaren, när de slängs skadar de miljön.

I Kristianstads kommun har miljö- och hälsoskyddskontoret besökt och frågat några av de lokala butikerna om deras arbete med kemikaliefrågor kopplade till smycken. Det är viktigt att ställa krav på leverantörer.

Projektet genomförs på natinell nivå och resultatet väntas i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.