Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har nu handlat upp neuropsykiatriska utredningar och behandlingar för att kapa köerna till psykiatrin, säger Gilbert Tribo (L), ansvarigt regionråd i region Skåne. Foto: SVT

Regionrådet om SVT:s avslöjande: ”Jag är bestört”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Gilbert Tribo (L) reagerar starkt på SVT Nyheter Skånes granskning av Adhd-kliniken i Köpenhamn.

– Det är dålig patientsäkerhet, säger Gilbert Tribo till SVT.

SVT Nyheter Skåne har i en rad artiklar och inslag berättat om att flera vuxna svenskar som har utretts på Adhd-kliniken i Köpenhamn, har råkat illa ut efter att själva ha fått experimentera med narkotikaklassad medicin.

Många vittnar också om att kliniken inte har kontrollerat deras biverkningar.

– När man sätter in den här typen av medicinering ska det följas upp noggrant hur det påverkar patienten, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

Upphandling ska korta köerna

Det är de långa köerna till psykiatrin som gör att svenskar väljer att åka till Köpenhamn för att göra en adhd-utredning. Kliniken kan erbjuda ett första besök på bara några veckor.

– Vi har nu gjort en stor upphandling för att kunna beta av köerna till psykiatrin och få en ökad tillgänglighet, säger Gilbert Tribo.

Hur lång tid ska det ta att få en adhd-utredning i Skåne?

– Det finns en vårdgaranti på 30 dagar för barn och något längre för vuxna och det är så lång tid det ska ta, säger Gilbert Tribo.

Enligt Gilbert Tribo kommer det ta ungefär ett år innan köerna har kortats så mycket att vårdgarantin kan nås.

”Noggrann information”

Adhd-klinikens ägare vill inte bli intervjuade av SVT Nyheter Skåne, men skriver i mejl att de följer de danska riktlinjerna för utprovning av medicin och att alla som sätts in på provmedicinering får noggrann skriftlig och muntlig information.

”En viktig uppmaning är att man alltid ska avbryta medicineringen direkt om man får jobbiga biverkningar”, skriver de till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet