Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har upprättat en anmälan om grovt bedrägeri efter att Gitte Pålsson förlorat sitt livs besparingar. Foto: Johan Dernelius/SVT

Gitte Pålssons besparingar försvann i nytt telefonbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Gitte Pålsson förlorade alla sina besparingar, nästan 350 000 kronor i ett ny form av telefonbedrägeri. De som lurats har själva ringt till bedragarna.

– Jag invaggades i falsk säkerhet eftersom det var jag som hade ringt, säger Gitte Pålsson.

Den senaste månaden har många svenskar fått sms som ser ut att komma från Telenor. Där står att mottagaren har tecknat ett abonnemang och att en ny iPhone skickats till hemadressen.

Gitte Pålsson ringde 08-numret som fanns i meddelandet och hamnade i en telefonkö med musik i örat. Sedan svarar en kvinna: ”Välkommen till Telenor”.

– Jag anar inte att de blåser mig eftersom jag tror att jag ringt till Telenor. Det är så trovärdigt med den här väntemusiken och deras sätt att prata.

Metoden kallas att ”spoofa”, det innebär att sms:et dyker upp i samma tråd som andra äkta sms.

När Gitte ringer ”Telenor” berättar kvinnan att en iPhone skickats till en adress där Gitte Pålsson inte bor. Kvinnan säger att någon måste ha kapat Gittes identitet och erbjuder sig att koppla till säkerhetsavdelningen på en bank, som ”Telenor” uppges samarbeta med.

Tackade bedragaren

Hon uppmanas att ladda ner en app och identifiera sig med bank-id. Mannen hon pratar med säger att han ser att pengar är på väg föras över från hennes konton och att han lyckas stoppa överföringen.

– Tack, sa jag. Du är verkligen dagens hjälte!

Mannen säger att han gjort en anmälan till polisen och att Gitte ska bli uppringd av ett hemligt nummer från polisen.

Men polisen ringde inte nästa dag. Och de 350 000 kronorna var försvunna.

Kontoutdraget visar att pengarna skickats till två olika konton i andra svenska banker. Polisen har tagit upp en anmälan om grovt bedrägeri. Banken har ännu inte tagit ställning till om Gitte ska ersättas för förlusten.

Telenor används ofta

Telenor ser mycket allvarligt på att bedragarna använder företagets namn. Jessica Arlehall är företagets expert på bedrägerier och har hört om fler om blivit lurade på samma sätt.

– De vill utge sig för att vara någon man kan lita på, säger hon.

I videon nedan ser du Gitte Pålsson framföra en visa hon skrivit om bedrägeriet där hon använder fiktiva namn på bedragarna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musikanten Gitte Pålsson sjunger den visa om bedrägeriet som hon skrivit efter händelsen. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.