Glasblåsare och konstnärer har samlats på Österlen. Foto: Patrik Cegrini

Glasblåsare och konstnärer i samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår fjärde upplagan av utställningen ”Mästarna bakom glaset” ute på Österlen. Till Österlens glashytta har några av världens främsta glasblåsare kommit för att samarbeta med några svenska konstnärer.

Det är glödande varmt i glashyttan. Det pågår ett samarbete mellan konstnärer och glasblåsare. En av dem är serietecknaren Liv Strömquist. Hon står tillsammans med Herman vid ugnen.

Serietecknaren Liv Strömquist. Foto: Patrik Cegrini

Hur är det att jobba med glas?

– Det är varmt, säger Liv Strömquist.

Mer än varmt?

– Varmare än att teckna!

Hon berättar att glaset har helt andra möjligheter.

– Det är en väldigt spännande konstnärlig process, säger Liv Strömquist.

Syrien – glasets vagga

Glaskonstnären Elna Jolom tog för några år sedan initiativet till ”Mästarna bakom glaset”. Årets tema är ”Crossing borders” har hon fått inspiration till genom dagens situation där många människor befinner sig på flykt. Hon vill visa på vikten av att byta perspektiv, att korsa och sudda ut gränser.

Det är varmt i glashyttan. Foto: Patrik Cegrini

– ”Crossing borders” började som en idé när jag upplevde att slutna gränser i Europa kanske inte var det bästa för världsutvecklingen. När jag sedan tittade på hur glasets rörelse i världen har sett ut genom århundraden, så går det att härleda glasets vagga till Syrien. De syriska nyanlända flyktingarna var på något sätt utgångspunkten i valet av titeln ”Crossing borders”, säger glaskonstnären Elna Jolom.

”Går inte att bemästra”

En av dem som är på plats i glashyttan är den amerikanske glaskonstnären Brandyn Callahan från Seattle.

Vad är det som lockar?

– Det är hettan, elden och de ständiga utmaningarna. Det är ett material som inte går att bemästra och det finns alltid något svårt eller något du inte provat på tidigare. Sedan är det intressant att arbeta med konstnärer från andra länder, för de har ett annat sätt att närma sig och betrakta materialet. Vi lär oss hela tiden av varandra, säger Brandyn Callahan.

Elna Jolom önskar att sättet att arbeta i glashyttan ska kunna sprida sig i samhället i övrigt.

– Glastillverkning som modell är applicerbar i att förändra en samhällsstruktur eftersom att alla i en glashytta har en roll. Men det är inte nödvändigtvis så att den som är duktigast eller har mest erfarenhet är den viktigaste. Utan alla har en roll för att man ska lyckas och alla behövs. Genom samverkan och ett gemensamt mål så når man dit, säger Elna Jolom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.