Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Glest i korridorer och klassrum på Västerportskolan i Ystad Visa alla (2)
Visa alla (2)

Glest i korridorer och klassrum på Västerportskolan i Ystad

Uppdaterad
Publicerad
I många grundskolor är det betydligt färre elever och lärare än vanligt till följd av coronaviruset. På Västerportskolan i Ystad märks skillnaden tydligt.

Enligt skolledningen var drygt 30 procent av eleverna på Västerportskolan i Ystad hemma under onsdagen. Frånvaron var något mindre i lärarkollektivet, där drygt 20 procent av personalen saknades.

– Så klart påverkar frånvaron skolarbetet. Men vi försöker lägga in länkar och skoluppgifter på vår digitala plattform så att även elever som är hemma med lindriga symptom kan följa skolarbetet på ett bra sätt, säger läraren Charlotte Franck.

Västerportskolan är F-9-skola med cirka 600 elever.

Förbereder distansundervisning

Skolan förbereder sig nu att arrangera digital undervisning på distans, om det kommer en rekommendation att stänga landets grundskolor.

Västerportskolan har testat att undervisa på distans.

– Det är en jättestor omställning att gå över till distansundervisning. Det är inget vi har mer än prövat, inget som vi har gjort över tid och i så stor omfattning, säger rektor Eva Månsson.

– Vissa elever kommer att klara det här sämre än andra. Det bygger mycket på det egna ansvaret och att man har eget driv och egen motivation, säger läraren Charlotte Franck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet