Foto: Bernard Mikulic

Skånes näringsliv klarade pandemin bäst

Uppdaterad
Publicerad

Skånes näringsliv tacklade pandemin bättre än andra storstadslän, det rapporterar TT.

Den totala omsättningen för elva undersökta branscher i Skåne tappade bara 0,5 procent – till skillnad från en nedgång på 3 procent i Stockholm, och 4,7 procent i Västra Götaland.

Analysen av utvecklingen i skånska företag har gjorts av Sparbanken Skåne i samarbete med Øresundsinstituttet.

Omsättningen i elva branscher i SCB:s statistik har jämförts – från jordbruk till fastigheter och handel mellan år 2019 och 2020 i de olika storstadslänen.

Bäst betyg för Skåne

Det framgår att omsättningen för skånsk del ökat allra mest – i fem av elva branscher. Även i Västra Götaland ökade omsättningen för fem branscher – fast då med lägre takt. I Stockholm ökade bara tre av elva branscher omsättningen för år 2020.

– Coronakrisen har inte slagit jämnt över näringslivet. Många har tvingats till både permitteringar och uppsägningar, medan andra kunnat dra fördel av omställningen. Totalt sett har det skånska näringslivet ändå visat motståndskraft, säger Rasmus Roos, vd på Sparbanken Skåne , i ett pressutskick.

I Skåne har fastighetsverksamhet samt informations- och kommunikationsverksamhet ökat sin omsättning mest. Sämre har det gått för hotell- och restaurang liksom för kulturella och personliga tjänster.

– Under pandemin har det varit en tillgång för Skåne att vara en flerkärnig region med ett diversifierat näringsliv och relativt spridda risker, menar Rasmus Roos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer