Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två män dömdes till fängelse efter att tullen hittat tabletterna på tåget. Foto: Polisens förundersökning

Gömde 21 000 tramadoltabletter på tåg – får fängelse för grov narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man dömdes på tisdagen till fängelse i tre år och åtta månader för grov narkotikasmuggling.

Mannen greps på Malmö central, sedan en gömma med nästan 21 000 tramadoltabletter hittats i tågets tak. Hans medhjälpare dömdes till tre års fängelse.

Det var den 9 september 2022 som tullen i Malmö som fattade misstankar. Ett tåg från Berlin rullade in till perrongen i Malmö och en man hoppade av utan bagage, skriver tullen på Facebook.

Mannen fick några kontrollfrågor från tullarna och svarade att bagaget var kvar på tåget.

Öppna stängda utrymmen

”Vi går igenom hans väska och hittar en mindre GPS-puck och ett verktyg som vi uppfattar kan användas för att öppna stängda utrymmen med på tåg, exempelvis tak och väggar”, skriver tullen på sin Facebooksida.

Mannen behöll lugnet, men tullarna fick ändå en känsla av att något inte stämde. De hade därför span på mannen på hans fortsatta färd till Stockholm.

När tåget åkt ett tag, frågade mannen konduktörer om de sett en kvarglömd väska i en annan vagn än den han satt i. Mannen fick då veta att den aktuella vagnen kopplats ifrån i Malmö. Mannen hoppade då av tåget och åkte tillbaka, skriver tullen.

Ytterligare en man dömdes

Men innan mannen hann fram till vagnen, gick andra tullare dit. De hittade ingen väska men väl en knarkgömma i taket på en toalett. Där fanns nästan 21 000 tramadoltabletter, som tullen tog i beslag.

En stund senare kom mannen gående mot den frånkopplade tågvagnen. Han greps och åtalades för grov narkotikasmuggling. Mannen dömdes på tisdagen till fängelse i tre år och åtta månader.

Under utredningen fick tullkriminalen uppgifter om att ytterligare en man var inblandad.

I chattkonversationer diskuterade männen smugglingen. Tullen hittade också en video, när mannen gömmer tramadoltabletterna på toaletten. Malmö tingsrätt dömer även honom för grov narkotikasmuggling till tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.