Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den belgiska kvinnan hade sex sådana här pistoler gömda i underkläderna – ett ovanligt stort vapenbeslag vid ett och samma tillfälle, enligt tullen. Foto: Tullverket

Gömde sex pistoler i underkläderna vid Öresundsbron – åtalas för grov vapensmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Två pistoler i behån och fyra i trosorna, det hade den belgiska kvinna som greps vid Öresundsbron i början av december. Totalt försökte paret föra in 15 pistoler i landet och åtalas nu för synnerligen grov vapensmuggling. 

– Det här är ett ovanligt stort vapenbeslag vid ett och samma tillfälle, säger Kristian Johansson, enhetschef på tullkriminalen. 

Vid kontrollen uppgav paret att resmålet var ett bröllop i Stockholm. Samtidigt hade kvinnan ingen packning med sig, och det fick tullen att fatta misstankar. 

– Under visitationen hittade tullinspektörerna totalt sex vapen som kvinnan hade gömt i sina underkläder. Två pistoler påträffades i hennes BH och fyra pistoler fanns instoppade i trosorna, säger Kristian Johansson i ett pressmeddelande. 

Bakom instrumentpanelen

Förutom i kvinnans underkläder fanns en vapengömma bakom instrumentpanelen.  

– Det känns otroligt skönt att vi har lyckats stoppa de här 15 vapnen från att komma in i landet och hamna i händerna på kriminella gäng, säger Kristian Johansson. 

Riskerar 4–7 års fängelse

Paret åtalades på måndagen vid Malmö tingsrätt för synnerligen grov vapensmuggling. Om de fälls kan de dömas till lägst fyra och högst sju års fängelse.  

Åklagaren begär att de efter avtjänat straff ska utvisas och förbjudas att återvända under 15 år. 

Paret erkänner smugglingen, enligt tullen. Mannen har i förhör sagt att han hämtat vapnen i Tyskland och att de skulle levereras till en mottagare i Stockholm. 

Kvinnan säger sig inte känna till något om vart vapnen skulle. Hon säger att hennes partner tvingade henne att gömma dem under kläderna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.