Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Göran Eklund: ”Därför öppnar SVT en redaktion i Lund”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

SVT fortsätter att bygga ut sin nyhetsverksamhet och öppnar redaktion i Skånes tredje största stad, Lund.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Att kunna etablera en ny redaktion tillhör inte vanligheterna. Sedan 2015 har SVT i Skåne gjort det tre gånger. Först ut var Helsingborg som också fick egen sajt och egna sändningar. Förra året permanentades redaktionen i Kristianstad. Nu går vi vidare med vår satsning att bli mer lokala genom att öppna en redaktion i Lund. 

Lund är den största kommunen i landet som SVT idag inte har någon redaktion i och vi ser att vi bör stärka vår rapportering. Därför startar vi en redaktion i staden som ska vara på plats i slutet av detta år. Vi kommer att vara två nyhetsreportrar i Lund som ska rapportera om stadens mångfacetterade liv med universitetet och de forskningsintensiva företagen i centrum och lyfta de frågor som engagerar Lundaborna.  

Vår vision är att ge perspektiv och sammanhang i det som sker i din närhet. Vi ska vara snabba och ge initierad rapportering vid nyhetshändelser. Hos oss ska du kunna se vad som sker, inte bara läsa om det.  

För att ytterligare bidra till en förståelse av vår samtid ska vi ta fram egna nyheter som berör och gör skillnad. Denna blandning av snabba uppdateringar och fördjupande nyheter kommer vi i högre grad nu att kunna göra i Lund. 

SVT har sedan några år satsat på att öka närvaron i landet. I år kommer vi, förutom i Lund, att öppna redaktioner i Sveg, Fagersta och Flemingsberg. År 2023 är planen att SVT ska finnas på 50 orter. 

Vad tycker du att vi ska bevaka i Lund? Vilka historier berättas inte? Vad bör granskas? Kontakta oss gärna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.