Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förvaltningschefen Stefan Ahlbäck hoppas att man ska komma fram till en lösning som funkar för alla när det gäller bollplanen. Foto: Andreas Irebring

Bollplan i Ystad kan tvingas flytta – på grund av höga ljudnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Bollstuds, högljudda skrik och musik från bärbara högtalare på kvällstid. Nu riskerar Edvinshusskolan i Ystad att förlora sin bollplan.
– Det är klart att vi ska få till en miljö för de närboende som är hållbar, säger Stefan Ahlbäck, förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen i Ystad.

Det har tidigare genomförts en bullermätning hos en granne i närområdet. Den visade att den maximala ljudnivån var mellan 58,3 och 76,3 decibel.

Maxgränsen för ljudnivåer, enligt rådande lagstiftning, ligger på 55 decibel mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen. Nu i sommar ska Ystad och Österlens miljöförbund genomföra ytterligare ett bullertest på bollplanen.

– Nästa steg därefter blir att undersöka möjligheterna att sätta upp ett bullerplank. Det sista steget som finns är naturligtvis att ta bort bollplanen härifrån, säger Stefan Ahlbäck.

Delade meningar

Bland grannarna i området råder det delade meningar. En del störs av ljudnivåerna från bollplanen medan andra tycker att det inte finns något att klaga över.

Odd Pålsson som bor i närområdet har inga problem med att ungdomarna väsnas på kvällarna.

– Är det några problem borde de tänkt på det innan de byggde bollplanen. Barn ska få vara barn, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer