Imorgon lägger EU-kommissionen fram förslaget om förlängda gränskontroller. Foto: TT

Gränskontroller i upp till fem år kan bli möjligt i Danmark

Publicerad

På onsdag kan ett nytt förslag läggas fram som gör det möjligt för EU-medlemsländerna att ha större kontroll över sina egna gränser. Blir förslaget verklighet kan det innebära att Danmark får fortsatt gränskontroll mot Tyskland i fem år.

Förslaget om att förlänga gränskontrollerna vid Tyskland är ett brett politiskt krav i Folketinget i Danmark, skriver danska Berlingske. Senast för två veckor sedan undertecknade både Danmark, Norge, Österrike, Tyskland och Frankrike ett brev till EU-kommissionen där man önskade förlängda kontroller.

Nu vill EU-kommissionen möta den danska önskan om förlängning, och imorgon presenterar kommissionen ett nytt förslag som kan innebära att länderna själva får kontrollera sina gränser i upp till fem år.

Ska kunna motiveras med säkerhetsproblem

De nuvarande reglerna där EU-kommissionen kan ge dispens i upp till två år uppges vara oförändrade.

Detta förutsatt att omständigheterna och kraven är uppfyllda och att förlängningen kan motiveras med allvarliga säkerhetsproblem som exempelvis terrorhot. Enligt Berlingske ska förslaget passera många procedurer innan det kan godkännas och därmed kan delar i förslaget komma att ändras.

Enligt ett uttalande från den danska utlännings- och integrationsministern Inger Stojberg vill Danmark inte upphöra med gränskontrollen i förhållande till flyktingar från Europa och hotbild från terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer