Polisens gränskontroller. Foto: SVT

Gränskontrollerna förlängs ett halvår till

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fattade regeringen beslut om att förlänga gränskontrollerna i ytterligare sex månader. Skälet är att det finns ett förhöjt terrorhot mot Sverige och att de yttre gränskontrollerna inte fungerar, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

De första gränskontrollerna infördes på hösten 2015 för att begränsa flyktingströmmen. Det året sökte 163 000 personer asyl i Sverige.

– Det är färre asylsökanden i dag men det finns ett fortsatt hot mot Sverige, inte minst nu när IS kalifat har fallit, säger Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Naina Helen Jåma/TT

Sverige är ett av sex Schengenländer som infört gränskontroller. De övriga länder som infört det på grund av den stora flykting- och migrationskrisen är Österrike, Tyskland, Danmark och Norge. Frankrike tillämpar också kontroller på grund av ett överhängande terrorhot.

Kritik mot gränskontroller

Europaparlamentet har gett sitt godkännande men det finns invändningar mot att den fria rörligenheten begränsas av de tillfälliga gränskontrollerna. Därför anser parlamentet att kontroller enbart ska tillämpas som en sista åtgärd under exceptionella omständigheter.

Det är polisen som bestämmer var gränskontrollerna ska ske och hur de ska se ut. Mikael Damberg säger att de kommer att finnas kvar åtminstone vid Öresundbron och de större flygplatserna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.