Marie Irgens Jacobsens spontana glädje yttring när gränskontrollerna togs bort var att sälja bilen. Foto: Mikael Nilsson

Gränskontrollerna fick henne att köpa bil – nu säljer hon den

Uppdaterad
Publicerad

Marie Irgens Jacobsen har pendlat mellan Hyllie och Köpenhamn i tio år. För ett år sen tröttnade hon på stressen i samband med id-kontrollerna vid Kastrups station och började bilpendla i stället. Efter tisdagens besked att de nu tas bort säljer hon sin bil och återgår till tågpendlandet.

Det blev spontana applåder när avspärrningarna vid stationen i Kastrup togs bort i natt. Glädjen var stor bland passagerarna över att slippa stiga av tåget för id-kontroll. Frågan är nu hur många pendlare nu återvänder. Trots allt ska ju gränskontrollen i Hyllie vara kvar och till och med utökas.

För Marie Irgens Jacobsen, som bor nära stationen i Hyllie är saken klar. Redan samma dag beskedet kom lade hon ut en annons om försälnjning av den bil hon köpte för drygt ett år sen, sedan hon tröttnat på stressen.

Sveriges gränskontroller

– Det var en spontan glädjeyttring.  Jag tänkte: yes, nu säljer jag bilen. Jag blev jätteglad, för jag vill egentligen inte köra bil, säger hon.

”Springa, köa och trängas”

Hon har pendlat i tio år mellan Köpenhamn och Hyllie. Det var inte så mycket tidsförlusten utan snarare stressen som fick henne att bilpendla i stället. De som inte steg på på Kastrup, utan redan satt på tåget, tvingades stiga av och kontrolleras. Till en början fick de också byta perrong. Det blev en obehaglig stress som många passagerare har vittnat om.

– Man skulle springa, köa och trängas. Det blir skönt att få bort detta. Det kommer att betyda jättemycket för folk som pendlar. Nu kan man sitta ned och jobba i lugn och ro, säger hon.

Kan återinföras

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa på presskonferensen i tisdags att id-kontrollerna dock kan återinföras med kort varsel om effekterna blir för stora. Men det avskräcker inte Marie Irgens Jacobsen.

– Jag hoppas att det inte gör det, utan tar sitt ansvar för hela landet. Malmö är en del av Sverige, och måste kunna fungera som stad, avslutar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet