Gränskontrollerna kan kosta Sarah jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Efter snart ett halvår med dubbla gränskontroller börjar tålamodet tryta för många sundspendlare. Och nu kommer dom första signalerna om att svenskar i Danmark kan tvingas lämna sina jobb om tågkaoset fortsätter.

Sarah Button bor i Malmö men jobbar i kundtjänsten på ett Köpenhamnsföretag. Hon har tvingats vänja sig vid stress och försenade, fullpackade sundståg både morgon och kväll i spåren av de dubbla gränskontrollerna.

Arbetsgivaren tröttnat

Hennes danske arbetsgivare har tröttnat, insåg hon igår.

Sveriges gränskontroller

– Jag blev kallad till ett samtal där det stod klart, att om jag kommer sent igen så får det ganska stora konsekvenser. Konsekvenser som jag är rädd för eftersom jag tycker om mitt jobb, säger Sarah.

I klartext: Du får sparken?

– Ja, så förstod jag det, av varningen jag fick igår.

Vad känner du inför det?

– Jag har svårt att bli arg på min arbetsgivare. De har ju rätt. Börjar jag klockan nio ska jag vara där klockan nio. Jag är arg på hela situationen med gränskontrollerna, det funkade så bra med tågen tidigare. Nu är allt förändrat – och jag förstår inte till vilken nytta, säger Sarah.

Student missar tid

I en annan del av Malmö träffar vi Jake Maczynski som är musiker, althornist, och fram tills nu student på ansedda musikkonservatoriet i Köpenhamn.

– Jag har beslutat att ta paus från utbildningen nästa år. Kursen kräver att jag övar väldigt mycket på mitt instrument och det går bara inte ihop, när man som nu tvingas sitta på tåget fyra timmar vissa dagar, säger Jake och tillägger:

– Det var ett väldigt tufft beslut, utbildningen är den kanske bästa i hela Europa. Jag får hoppas att tågsituationen återgår till det normala inför nästa läsår, annars får jag hitta en ny skola.

Ygeman lovar förenkla

På frågan vad han skulle vilja säga till de pendlare som drabbas till följd av gränskontrollerna, svarar inrikesminister Anders Ygeman (S):

– Jag förstår deras frustration. Vi ska göra allt som står i vår makt för att förenkla deras vardag, genom diskussioner med den danska regeringen och genom att göra allt det vi kan för att förenkla pendlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet