Polis, kustbevakning och tull samarbetar vid gränsen. Här Mats Löfving, chef för NOA, Therese Mattsson, generaldirektör för kustbevakningen och vikarierande generaltulldirektör Fredrik Holmberg. Foto: SVT

Operation Trident ska stoppa utländska stöldligor

Uppdaterad
Publicerad

Stöldgods som smugglas ut ur Sverige är ett stort problem, anser regeringen. Därför genomför Tullverket, polisen och kustbevakningen tillsammans ett pilotprojekt mot gränsöverskridande brottslighet i bland annat Trelleborgs hamn.

Stöldgods som smugglas ut ur landet är ett sedan tidigare känt problem men har inte prioriterats. SVT avslöjade att endast 0,5 procent av tullens arbete i somras riktade sig mot eventuellt stöldgods som lämnar landet.

I Sverige tror man att internationella stöldligor ligger bakom runt hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölder av till exempel båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner.

– Det är inte enskilda individer som utför den här typen av brott, det är organiserade utländska ligor som kommer till landet i kriminella syften, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Tre myndigheter samarbetar

Regeringen presenterade åtgärder redan i februari 2018 för att stoppa dessa ligor. Nu drar sig Operation Trident, som pågått i oktober, mot sitt slut. Trident betyder treudd på svenska och åsyftar de tre myndigheternas samarbete.

– Vi alla rör oss vid gränserna men lyder under olika lagstiftning och har olika uppdrag. Därför är det viktigt att förbättra samarbetet och lära oss av varandra, säger Therese Mattson, generaldirektör på kustbevakningen.

Internationell brottslighet

Under operationens gång har bland annat 5 000 bilar kontrollerats och 22 misstänkta kriminella avvisats vid gränsen. I samarbetet ingår även tio andra länder och Europol, som bidragit med underrättelseuppgifter.

– Från polisens sida vill vi stoppa dessa kriminella redan innan de kommer in. De brott dessa personer utför är brott som drabbar vanliga människor, säger Mats Löfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.