Ett av regionens snabbtest för coronavirus. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Gratis covidtest för familjer med delad vårdnad på varsin sida av sundet

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne uppmärksammar den beklämda situation som drabbat familjer med delad vårdnad på varsin sida av Öresund. Därför har man valt att införa ett kostnadsfritt test för de familjerna som drabbats av de stängda gränserna.

För att få ett kostnadsfritt test behöver man som förälder har delad vårdnad av barn upp till 18 år i Sverige, samtidigt som utdrag ur folkbokföringen för föräldern i Danmark behövs och barnets personbevis.

”Glad att vi har lösningar”

– Jag är glad att vi har lösningar som lättar för en grupp barn och föräldrar som kommit i kläm genom gränsstängningarna. En liten lättnad ökar inte smittspridningen men ger stora vinster socialt och mänskligt, skriver Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skåne och i samarbetsorganisationen Greater Copenhagen, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har region Skåne erbjudit kostnadsfri testning för de som studie- eller arbetspendlar över Öresund. Barn under 12 år behöver inte testa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.