Region Skåne vill se till att de som arbetspendlar till Danmark ska kunna testa sig gratis. Foto: TT

Gratis covidtest för pendlare till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Skåningar som arbetspendlar till Danmark ska få hjälp av Region Skåne med gratis snabbtest för covid-19. I början av nästa vecka kan privata företag vara klara att för att börja testa pendlarna.

Att en upphandling pågår uppger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) till News Øresund.

De skärpta danska inresereglerna, som infördes den 9 januari, innebär att gränspendlare från Skåne måste visa upp ett högst en vecka gammalt negativt covid-19 test för att komma in i Danmark.

– Min förhoppning är att det finns en lösning för covid-19 tester av öresundspendlare på plats senast i början av nästa vecka, säger Carl Johan Sonesson.

Arbetsintyg krävs

För att få ett test behövs ett bevis på att man arbetar i Danmark. Alla gränspendlare som har månadskort från Skånetrafiken kommer att få ett sms med information om de nya gratistesterna så fort avtalet med de privata testföretagen är klara.

– Direkt när jag hörde om de nya danska kraven att gränspendlarna skulle kunna visa upp negativa covid-19 test kontaktade jag regionens tjänstemän för att hitta en snabb lösning. Vi kan inte bygga vårt system på att danskarna är generösa och erbjuder skånska pendlare gratis test, säger Sonesson.

I nuläget testar Region Skåne endast personer som har symptom och många gränspendlare har utnyttjat möjligheten till gratis test i Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer