Skånetrafiken fortsätter att tappa passagerare på grund av coronapandemin. Foto: Hugo Lindkvist/SVT

Gratisåkandet fortsätter öka på tåg och bussar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken fortsätter att blöda pengar. Inkomsterna ligger nu nästan en miljard efter i intäkter. Antalet passagerare är färre och de som åker betalar i mindre utsträckning.

Om man jämför hur många som åkte med tåg och buss i oktober i år med samma period förra året så har passagerartalen nästan halverats. Åkandet gick ner redan i våras när pandemin startade och det sjönk ytterligare när de nya hårdare restriktionerna kom. Vecka 46 – alltså den veckan som började med 9 november – åkte 17 procent färre med buss och pågatåg och 28 procent färre med Öresundstågen än bara tre veckor tidigare.

Stora förluster

Det här betyder givetvis fortsatta ekonomiska problem för Skånetrafiken. Intäkterna har gått ner med nästan en miljard jämfört med vad man budgeterat och det samlade resultatet i oktober ligger nästan 600 miljoner under budget.

– Vi uppmanar fortsatt till att bara resa när man behöver och att undvika rusningstid. Men det är ytterst allvarligt att vi förlorar så stora pengar varje dag som vi gör i nuläget, säger Ulf Welin, tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken.

Fler åker utan biljett

Som om inte passagerartappet vore nog, så ökar också plankningen bland dem som fortfarande åker. De senaste månaderna har det varit en tydlig ökning och nu intensifierar Skånetrafiken biljettkontrollerna.

De flesta som åker utan biljett hittas på stadsbussarna i de större städerna. Förra veckan visade vissa kontroller att tio procent av passagerarna där saknade giltig biljett.

– En av orsakerna till att färre har en giltig biljett är sannolikt att framdörrarna är avstängda och att du som resenär inte behöver passera föraren, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

– I nuläget arbetar vi intensivt med att hitta lösningar för att åter kunna öppna framdörrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.