Foto: TT

Grävfirma döms för dödsolycka

Publicerad

Mer än fyra år efter dödsolyckan får nu grävarbetet i Kävlinge sitt rättsliga efterspel.

Det var tidigt i september 2013 som ett inhyrt företag fick i uppdrag av Kävlinge kommun att byta ut rör för spillvatten. När en av företagets anställda befann sig i gropen för vattenrören, rasade jordmassor från gropens sidor över honom.

Han fick stora skador på överkroppen och skadades så svårt och att han fick inre blödningar. Han avled av skadorna och konstaterades död vid ankomsten till sjukhuset.

Hade inte tillräcklig lutning

Tingsrätten konstaterar att jordmassorna rasade ner i gropen på grund av att schaktet inte hade tillräcklig lutning – väggarna i gropen var praktisk taget raka.

För att förebygga ras skulle arbetet utförts med någon form av lutning. Hade arbetaren dessutom haft tillgång till en skyddsbur hade skadorna sannolikt inte blivit dödliga, påpekar rätten.

Kommunens företrädare frikänns av Lunds tingsrätt medan företrädaren för den inhyrda grävfirman döms till villkorlig dom för arbetsmiljöbrott.

Enligt tingsrätten har företaget av oaktsamhet inte gjort det som åligger dem enligt arbetsmiljölagen, för att förebygga olycksfall i arbetet. Tingsrätten skriver också i sin dom att företaget inte har att gjort en skriftlig riskbedömning eller lämnat in en sådan till kommunen.

Den villkorliga domen hade i normalfallet förenats med ett bötesstraff, men eftersom det har gått ovanligt lång tid sedan brottet begicks, anser tingsrätten, liksom åklagaren, att något bötesstraff inte ska utdömas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer