Centralsjukhuset Kristianstad Foto: Johan Nilsson/TT

Gravid fick rådet att avvakta – barnet dog i magen

Uppdaterad
Publicerad

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) framgår att den 32-åriga kvinnan kontaktade förlossningsrådgivningen på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) vid tre tillfällen under sin sista graviditetsvecka. Hon fick rådet att avvakta hemma. Barnet dog i magen.

– Detta är otroligt sorgligt för de drabbade, säger Sergio Padoan chefläkare på CSK.

Bara ett av kvinnans samtal finns dokumenterat och där står att kvinnan beskrev illamående, huvudvärk, tryckkänsla i magen, avgång av vatten, sammandragningar, slem och vid något tillfälle lite blod.

Beskedet: Stanna hemma

Det besked hon fick var att hon skulle stanna hemma. Dygnet före förlossningen kände inte kvinnan några fosterrörelser och hänvisades direkt till förlossningsavdelningen där konstaterades fosterdöd.

– Symptomen som kvinnan hade är inte omedelbart kopplade till att ett barn dör i magen. Frågan här är om vi hade kunnat agerat på ett annat sätt för att undvika denna vårdskada. Vi kommer också se över våra rutiner kring hur vi dokumenterar samtal för att undvika fel på den punkten, säger chefläkare Sergio Padoan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.