Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör facket och kommunen förklara sina ståndpunkter i klippet. Foto: Nicklas Larsson/SVT

Gravida lärare i Lund stängs av trots att de vill jobba

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har över 70 gravida lärare i Lund belagts med arbetsförbud av arbetsgivaren. Lärarförbundet är kritiska. Arbetsförbudet kan innebära ett stort inkomstbortfall.

Facket företräder nu två anställda i en process för att få jobba vidare, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

– Folkhälsomyndigheten är ganska tydliga: Är du gravid och vaccinerad kan du fortsätta arbeta så länge du inte arbetar explicit med covidpatienter, säger Rickard Severin, ordförande för Lärarförbundet i Lund.

Han menar att konsekvenserna för lärarna blir stora. De kan ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan men där finns ett maxtak.

– Vi har någon gravid som förlorat nästan halva sin inkomst på grund av ett arbetsförbud.

Hänvisar till arbetsmiljölagen

Lunds kommun menar å sin sida att de enbart följer arbetsmiljölagen och skyddar sina anställda från allvarlig sjukdom.

– Jag har förståelse för att man vill jobba kvar och säger att man vill jobba och kan. Samtidigt har vi en väldigt stark lagstiftning gällande skyddet mot gravida och den lagstiftningen går över en rekommendation från Foklhälsomyndigheten, säger kommunens HR-direktör Johanna Holmberg.

Får inte andra uppgifter

Enligt Lärarförbundet finns det andra uppgifter än undervisning som de gravida lärare som vill jobba kan utföra. Men kommunen menar att det i de avtal som slutits med facket inte går att frångå de arbetsuppgifter som ingår i lärarnas ordinarie avtal.

– Vi har gjort bedömningen men inte hittat lösningar där de inom anställningen kan jobba på ett säkert sätt, säger Johanna Holmberg.

Vissa är lättade

Av de 73 gravida kvinnor som blivit belagda med arbetsförbud fram till november i fjol är det två stycken där Lärarförbundet drivit process för att ändra beslutet då de ser det som diskriminering på grund av kön. Ett av fallen har, efter att man inte kommit till en lösning lokalt, nu gått vidare till central förhandling

– Vi välkomnar att man gör en prövning. Här är snårigt och det är lagstiftning som går mot varandra. Det ska inte vara så otydligt så det är jättebra att frågan prövas centralt, säger Johanna Holmberg.

De andra fallen har antingen inte velat driva process eller inte varit missnöjda med beslutet.

– Det finns de som är glada över att få vara hemma och varit oroliga men är man orolig över sin graviditet finns det möjlighet att bli sjukskriven har jag fått höra från vården, säger Rickard Severin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer