Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Foto: TT

Fackförbunden larmar: Otydliga regler gör att gravida utsätts för smitta

Publicerad

Gravida utsätts för smitta av covid-19 eftersom riktlinjerna för riskbedömning är otydliga. Det larmar nu flera fackförbund om. Även Sveriges Kommuner och Regioner har krävt tydligare riktlinjer för gravida, men Arbetsmiljöverket har inga planer på att ändra dem.

Nyligen slog Socialstyrelsen fast att gravida löper ökad risk att föda för tidigt, om de får covid-19 efter graviditetsvecka 20, och därför ska räknas som riskgrupp.  

Om det finns risk att smittas på arbetsplatsen ska arbetsgivaren i första hand ändra arbetssätt och arbetsuppgifter, men om det inte går kan hemarbete vara en möjlighet efter en individuell riskbedömning. Om det inte går kan arbetsgivaren förbjuda arbete och den gravida kan då söka graviditetspenning från Försäkringskassan.

”Jättemånga frågor”

Men flera fackförbund som SVT Nyheter har pratat med menar att riktlinjerna är otydliga vilket gör att gravida hamnar i kläm. 

– Det behövs en tydlighet. Det är svårt att veta hur vi ska råda våra medlemmar, och jag förstår att det är svårt för chefer, säger Emelie Hultberg, ordförande i Läkarförbundets arbetslivsgrupp.

Att gravida inte ska vårda patienter som har konstaterad covid-19 är tydligt, menar hon. Men det finns många situationer som är mer svårbedömda. 

– Ska man överhuvudtaget träffa patienter som riskerar att vara asymtomatiska? Ska man vara på en arbetsplats och träffa kollegor? Och hur förhåller vi oss till dem som är vaccinerade eller har haft covid. Det finns jättemånga frågor.

Svårt att få gehör hos arbetsgivaren

Unionen och Kommunal har flera gravida medlemmar som har haft svårt att få gehör för anpassning eller hemarbete. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin tycker att arbetsgivare bör agera med sunt förnuft, oavsett riktlinjer.

– Tänk till nu och agera klokt. Jag tycker inte att man behöver vänta på tydligare riktlinjer. Det är tydligt att gravida är riskgrupp och därför ska man inte utsätta dem för risk.

Bland lärare är det omvänt ett problem att gravida blir avstängda från arbete utan att arbetsgivaren gjort en individuell riskbedömning, enligt Lärarförbundet. Arbetsgivaren tar det säkra före det osäkra eftersom riktlinjerna inte är tydliga, vilket leder till att lärare som skulle kunna utföra en del av sitt arbete på distans inte arbetar alls.

Inga nya riktlinjer i sikte

I veckan krävde Sveriges Kommuner och regioner (SKR) tydligare rekommendationer från Arbetsmiljöverket, men myndigheten har inga planer på att ändra sina riktlinjer.  

“Inte i nuläget, men vi ser över vår information kontinuerligt allt eftersom kunskapsläget ändras”, skriver Arbetsmiljöverket i ett mejl till SVT Nyheter. 

Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas som riskgrupp.

Eftersom det är upp till två veckors inkubationstid från smitta till sjukdom rekommenderar Socialstyrelsen att man inte utsätts för smitta från graviditetsvecka 20.

Däremot finns inte data som stöder att covid-19 innebär risk för vare sig mamman eller barnet att bli allvarligt sjuka.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet