Gravida undersköterskan Sandra tvingades jobba: ”Grät varje dag”

Publicerad

Undersköterskan Sandra Hellberg tvingades arbeta kvar på sjukhuset, trots att gravida inte ska utsättas för smitta. Arbetsmiljöverket tyckte inte att skyddsombuden gjorde rätt som stoppade arbetet. Nu är Sandra sjukskriven. 

– Stressen och oron tog över. Jag grät varje dag. 

På kort tid har skyddsombuden på Östra sjukhuset i Göteborg stoppat arbetet vid tre tillfällen efter att gravida exponerats för covid-19 i arbetet. Sandra Hellberg, som jobbar som undersköterska på en kirurgisk akutvårdsavdelning, är en av dem som drabbats. 

– Jag träffar patienter från det att jag går på mitt pass till att jag går av. Jag hjälper dem på toaletten, byter blöja i sängen, serverar dem mat och tar promenader i korridoren. Man är väldigt väldigt nära patienterna, hela tiden, säger hon.

Coronapandemin

Facket: Gravida har vårdat positiva

Alla patienter testas för covid-19 dag 2 och 5 under sin vistelse, och gravida behöver inte vårda patienter som konstaterats covid-positiva, men det är inte tillräckligt menar fackförbundet Kommunal.

– Det har vid upprepade tillfällen visat sig att gravida har vårdat positiva patienter. Arbetsgivaren säger att alla använder munskydd, men en undersköterska behöver mata patienter och det förstår ju alla att patienter inte kan ha munskydd då, säger Christine Marttila, sektionsordförande på Sahlgrenska Universitetsjukhuset Östra.

Arbetsmiljöverket hävde skyddsstoppet

I det här fallet valde Arbetsmiljöverket dock att gå på arbetsgivarens linje då man menade att arbetsgivaren gjort vad som krävts för att förhindra smitta.

Kommunal har överklagat ärendet och menar att undersköterskor diskrimineras eftersom Arbetsmiljöverket gjorde en annan bedömning gällande en sjuksköterska på samma sjukhus.

– Det finns ingen annan skillnad än utbildningsnivå. För mig är det helt horribelt, säger Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande.

– Jag är så förbaskad. Det här är en arbetsgivare som bokstavligen inte tog medlemmens liv och hälsa på allvar, och så säger Arbetsmiljöverket att det är helt okej.

SVT Nyheter har sökt arbetsgivaren som inte vill kommentera det enskilda ärendet.

”Stress och oro”

För Sandra Hellberg, som nu är gravid i vecka 24, ledde situation till att hon blev sjukskriven. 

– Jag har haft kraftiga och smärtsamma sammandragningar på grund av all stress och oro.

Hör Sandra Hellberg berätta mer i klippet ovan. 

Covid-19 och graviditet

Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas som riskgrupp.

Eftersom det är upp till två veckors inkubationstid från smitta till sjukdom rekommenderar Socialstyrelsen att man inte utsätts för smitta från graviditetsvecka 20.

Däremot finns inte data som stöder att covid-19 innebär risk för vare sig mamman eller barnet att bli allvarligt sjuka.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet