De här personerna försökte smuggla in närmare ett halvt kilo narkotika. Foto: Tullen

Tullens egna bilder – smugglare greps med kokain i blöjorna

Publicerad

De två männen åkte buss över Öresundsbron och stoppades vid Lernacken av tullen. Vid kroppsvisitationen upptäcktes att de båda männen bar blöjor – och inuti blöjorna fanns totalt ett halvt kilo kokain. SVT har tagit del av Tullverkets egna bilder från de senaste åren.

Det en lång rad beslag av allt från smugglade hundar till narkotika och alkhohol. En del av materialet upptäcks av tullens hundar, annat kommer fram vid kroppsvisitationer.

– Det är tyvärr så att det är många som gömmer det på kroppen. Därför måste vi också utföra de här kroppsvisitationerna, även om de kan uppfattas som kränkande, säger Håkan Hansson, biträdande tullchef för gränsskyddet.

De två männen i bussen dömdes till två års fängelse i april 2019 för smuggling av ett halvt kilo kokain. Enligt tullen blir det allt vanligare att knark och vapen smugglas intill kroppen.

Unika bilder från Tullens verksamhet

Håkan Hansson, biträdande tullchefen för gränsskyddet, visar upp ett tjock bunt med bilder från olika beslag man gjort de senaste året. Pandemin har haft inverkan på smugglingsmönstren.

– De trender vi ser just nu är att det har blivit en förskjutning från smuggling i personbil till lastbil och godstransporter. När pandemin startade blev det lugnt ett tag, men sedan såg vi en ökning i i smugglingsförsöken med lastbil och container, säger Håkan Hansson.

Ett axplock av tullens beslagsbilder från det senaste året. Foto: Tullen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.