Foto: Johan Nilsson/TT

Greta Thunberg åtalas efter klimataktion i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg åtalas efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i somras. Brottsrubriceringen lyder ohörsamhet mot ordningsmakt.

Klimataktivisten Greta Thunberg har åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Det var tidigare i juni som aktionen ägde rum i oljehamnen i Malmö, då Greta Thunberg och andra klimataktivister från rörelsen ”Ta tillbaka framtiden” försökte blockera in- och utfarten för tankbilarna, genom att ställa sig framför dem.

– Hon och flera andra personer har varit med i någon manifestation i Malmö, och så störde de trafiken. Polisen har bett dem att flytta på sig och så har de inte gjort det, säger åklagare Charlotte Ottesen till SVT Nyheter Skåne.

”Det verkliga brottet får fortsätta”

Klimatrörelsen ”Ta tillbaka framtiden” kommenterar åtalet i ett mejl till SVT.

”Greta Thunberg var en av många unga som blockerade Malmö oljehamn, för att stoppa de fossila bränslen som leder till människors död redan idag. Efter att vi blockerade den verksamhet som bränner upp vår framtid har vi nu blivit åtalade för brott. Samtidigt som åtal väcks mot oss får det verkliga brottet fortsätta innanför de grindar som vi blockerade.” skriver de.

Vad tror du att detta kommer leda till?

– Jag tror det kommer leda till böter, säger åklagare Charlotte Ottesen.

SVT har sökt Greta Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.