Groblad läker sår

Publicerad

Forna tiders kloka gummor hade rätt – åtminstone då de använde groblad för att läka sår. Det visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet utanför Kristianstad.

Grobladen är ett vanligt ogräs och finns i hela världen – men i växthusen på SLU Balsgård har forskarna odlat fram groblad helt frivilligt. Därefter har forskaren Muhammed Zabair torkat och förvarat dem i ett kylrum, för att kunna ta reda på mer om hur de verkar.

– Den här växten har använts som naturläkemedel i flera hundra år. Växten har använts som traditionellt läkemedel. Vi ville styrka att den har sårläkande egenskaper i laboratoriemiljö, för att sedan ta fram förband baserade på växten, säger Muhammad Zabair, forskare på SLU Balsgård.

Kloka gummor inspirerade

Gamla tiders kloka gummor är alltså förebilden – långt från en avancerad forskarmiljö i labbet.

– Den har använts inom traditionell medicin. Fick man ett sår, la man bladen på såret så att det täcktes. Man tuggade bladen och applicerade massan på såren, vilket påskyndade läkningen, säger Muhammad Zabair.

Han doktorerade nyss på ämnet och har sett effekter både på odlade människoceller och på grisar.

– Vi tog grisöron från ett slakteri där man producerade livsmedel . Vi tog öronen och gjorde sår på dem, som vi behandlade med vårt extrakt. Växtextrakten visade sig ha effekt, de stimulerade läkningsprocessen, säger Muhammad Zabair, forskare på SLU Balsgård.

Han tror inte att det har några biverkningar, och även om han reser tillbaka till Pakistan efter studierna, så ska han noga följa forskarlaget på distans.

– Nästa steg är att ta reda på vilka ingredienser som har en läkende effekt. Sedan ska vi utveckla ett sårförband baserat på de beståndsdelarna, säger Muhammad Zabair.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.