Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trelleborgs kommun vill satsa på bilar som endast släpper ut värme och vattenånga. Foto: Bernard MikulicVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gröna vätgasbilar – det nya svarta i Trelleborg

Publicerad

I Trelleborg vill politiker satsa på vätgasdrivna bilar. Nu finns planer på en helt ny mack och 50 vätgasdrivna fordon som bara släpper ut värme och vattenånga.

Om planerna blir verklighet så kommer vätgasmacken stå klar 1 januari 2023. Trelleborgs kommun vill också att cirka 50 skolbussar, sopbilar, lätta lastbilar och personbilar ska vara vätgasdrivna.

– Det är strategiskt. För att få vätgasmacken att fungera under de första kritiska åren så måste man ha en viss massa som kan underhålla produktionen tills den stora massproduktionen av vätgasfordon kommer igång, säger Maria Malm Skarin, marknadschef på Trelleborgs Energi AB.

Släpper ut vattenånga

Fordonen ska vara bränslecellsbilar – en ny typ av elbil. Bränslecellerna omvandlar syre och vätgas till energi som driver bilen. Till skillnad från batteridrivna elbilar så går det snabbt att tanka med vätgas. I Trelleborg vill man att bilarna ska tankas med grön vätgas som är producerad med förnybar energi som sol- och vindkraft.

– Vi tror absolut att vätgasfordon kommer vara framtiden för vi måste få ner våra miljöutsläpp från tunga fordon. Och vad skulle vara bättre än att ställa om en fordonsflotta och det enda vi då släpper ut är värme och vatten, säger Maria Malm Skarin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer