Det är batterimetallen Vanadin som det australiska förtaget ska borra efter. Foto: SVT/TT

Grönt ljus för mineraljägare på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Flera internationella gruvexploatörer har siktet inställt på skånska Österlen. Nu får även ett australiskt företag tillstånd att provborra efter batterimetallen vanadin, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är kritiska till beslutet.

– Det är väldigt ledsamt att beslutet om provborrning gick igenom, säger Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Skåne till SVT.

De två domarna som kom idag i Mark- och Miljödomstolen i Växjö ger det australiska gruvbolaget Scandivanadium rätt att provborra på Österlen, trots att sex markägare överklagat ett tidigare beslut.

– Jag ska prata med markägarna idag, men jag är ganska säker på att de vill gå vidare med ännu en överklagan.

Protester i bygden

Företaget Scandivanadiums planer på provborrningar efter metallen vanadin har upprört det lokala samhället och genererat starka protester från markägare och lantbrukare i trakterna. De som har protesterat mot projektet pekar på risken att grundvatten förorenas och natur förstörs.

Jan Hultgren menar att lagstiftningen kring provborrningar ligger på ”exploaterarnas sida”, men att utsikterna för att Scandivanadium ska få tillstånd att bygga en gruva är obefintliga.

”Helt barockt”

– Där är lagstiftningen mycket mer komplex. Det är ju helt barockt att föreställa sig en gruva på Österlen, det finns ingen som tror att det kommer att bli verklighet. Därför känns det extra onödigt att de får tillåtelse att provborra, säger Jan Hultgren på LRF.

Vanadin har hittills använts för att härda stål och fortfarande står stålindustrin för en stor del av efterfrågan. Vanadin kan också användas i batteriproduktion, bland annat i uppladdningsbara så kallade flödesbatterier. Ett vanadinbatteri kan laddas ett oändligt antal gånger, och anses bli banbrytande för elnätlagring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.