Hör Otto Millbourn berätta om hur borrningarna lett till diskussioner där han pekats ut som svikare. Foto: SVT

Bröderna låter företag prospektera på deras mark – pekas ut som svikare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På Österlen är motståndet mot gruvor och prospektering efter mineraler kompakt. Men några mil bort har två bröder släppt in ett bolag för att provborra på deras mark. För det pekas de ut som svikare.

– Vi känner att det är helt logiskt att man är med på provborrningar. Vi tycker att det är en moralisk plikt, säger Otto Millbourn till Uppdrag granskning.

I en by i Hörby, några mil utanför Österlen i Skåne, äger Otto Millbourn och hans bror en bit mark. Där har det brittiska bolaget Scandivanadium nu börjat provborra.

– Det känns inte något speciellt, själva provborrningen är en ganska liten yta de håller på med och de stör inte oss jättemycket, säger Otto Millbourn. 

Jakten på mineralerna

Under 2018 tog myndigheten Bergsstaten emot 676 överklaganden mot beslutet att ge undersökningstillstånd till aktörer och företag. Över hälften av dem gäller Skåne.

“Då har man i alla fall förhalat det hela”

Margareta Torkildsen är emot både gruvor och provborrningar i Hörby.

– Den som har upplåtit sin mark har ju ett stort ansvar. För om man inte ger tillstånd att provborra på sin mark har man i alla fall  förhalat det hela.

Otto Millbourn tycker att det är en moralisk plikt att upplåta sin mark till provborrningar.

– Det är vanadin de letar efter här, men man får reda på allt möjligt om berggrunden i samband med detta. Kanske hittar vi mineraler som kan bota cancer här. Ska vi vara emot det då? 

”Är borrhålet bevakat dygnet runt?”

Men grannar i byn har överklagat, och på Facebook har borrningarna lett till diskussioner där bröderna har pekats ut som svikare som släppt in bolaget på sin mark.   

I en kommentar står det:

”Är borrhålet bevakat dygnet runt? Vad sägs om några spannar snabbindande cement?” skriver en annan. 

Otto Millbourn säger att de känner av en fientlighet från andra i området.

– Vi följer lagen och gör så som lagen säger att vi ska göra. Ändå tycker människor att vi inte skulle ha accepterat det här. Vi hade naturligtvis kunnat överklaga, men varför då? Det hade kostat oss energi och tid, och det hade kostat skattebetalarna en massa pengar för resultatet hade ändå blivit detsamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet