Gruvnäring i Norrland raggar skånsk arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Medan allt fler jobb försvinner i Skåne ser det ljusare ut i Norrland. Flera gruvor håller på att öppna på nytt, och hundratals jobb beräknas skapas de närmsta åren.

Nu försöker Arbetsförmedlingen locka skåningarna till gruvnäringen.

Från det öppna skånska landskapet till en mörk och fuktig gruva i andra änden av Sverige.

Det försöker Arbetsförmedlingen Gruvnäring locka med under sin veckolånga turné i Skåne och Blekinge. Under måndagen höll Arbetsförmedlingen i Helsingborg ett informationsmöte om behovet av arbetskraft till gruvnäringen, och intressent för att ta ett arbete i Norrland är stort.

– Det låter spännande, jag har jobbat mycket i industrin här i Helsingborg, men det ska bli spännande med lite gruvnäring, säger en av besökarna, Jan Lindblom.

För Niclas Snygg är det snarare landskapet i Norrland som lockar.

– Har man lite fritid kan man alltid jaga lite, eller traska i naturen, säger han.

Jani Manninen tycker att han bott i Skåne för länge, och vill gärna flytta på sig.

– Det är spännande att flytta till ett helt nytt ställe, säger han.

Gruvor expanderar 180 mil norrut

I Skåne har flera jobb försvunnit de senaste åren, och arbetslösheten ligger på tio procent totalt.

Samtidigt, 180 mil norrut, etableras nya gruvor, företag ökar sin produktionen och hela städer ska flyttas. Då behövs arbetskraft.

Arbetsförmedlingen räknar med att hundratals nya jobb behövs till gruvnäringen över åren framöver.

   – Sen ser man att det som gruvbranschen medför också påverkar andra branscher som kommer behöva rekrytera, säger Anette Aidanpää från Arbetsförmedlingen Gruvnäring, och pekar på vård och service.

Finns det inte nog med arbetskraft i Norrland?

– Nej tyvärr inte, säger hon.

200 olika yrken

Det handlar om en rad olika yrkeskompetenser som till exempel bergarbetare, geolog, mekaniker, miljösamordnare och processingejör.

Men även om några yrkeskompetenser kan få jobb väldigt lätt, som till exempel ingenjörer, är det vissa saker som kan stå i vägen.

– Jag är en person som hellre bor på en varmare ort, och på grund av det känns Norrland lite mindre attraktivt, säger Nori el-Abdouni. Men som nyexaminerad ingenjör ser han ändå ljust på att hans kompetens är så efterfrågad i Norrland.

– Jag kan tänka mig att jobba där uppe en tid, för att få in en fot, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.